گزارش سفر دکتر طاهر شاران رئیس عمومی اداره انرژی هستوی به ولایت بامیان
تاریخ ۲۳ سنبله ۱۳۹۹ دکتر طاهر شاران رئیس عمومی اداره انرژی هستوی و هیئت همرای شان از طرف مقامات، کارمندان و مردم علم پرور و صلحدوست ولایت بامیان در میدان هوای شهید وحدت ملی عبدالعلی مزاری مورد استقبال گرم و با شکوه قرار گرفت. دکتر طاهر شاران طی سفر سه روزه شان به ولایت باستانی بامیان به برنامهها و مجالس متعدد که از طرف مقامات حکومتی و فرهنگیان بامیان تدارک دیده بود، اشتراک و سخنرانی نمودند.
آقای دکتر شاران طی نشست که همراه آقای رحمتی والی ولایت بامیان، معاونین ولایت، روئسا و کارمندان آمریت انرژی هستوی زون مرکز- ولایت بامیان داشتند روی اهداف اداره انرژی هستوی؛ فعالیت ها و برنامه های کاری این اداره؛ چگونگی تطبیق قوانین و مقررات اداره انرژی هستوی؛ اهمیت تکنالوژی هستوی در توسعه پایدار کشور؛ تامین مصئونیت محیطزیست و مردم از اضرار تشعشات آیونایزکننده و منابع رادیواکتیف؛ ترویج تکنالوژی هستوی در بخش های مختلف چون؛ زراعت، صنعت، طب، معادن و محیط زیست؛ روابط اداره انرژی هستوی با سایر ادارات و جوانب ذیدخل و همچنین چگونگی ارتباطات و همکاری میان اداره انرژی هستوی با وزارت ها و نهاد های مربوطه آن در سطح مرکز، ولایات و ولسوالی ها به صورت مفصل بحث و تبادل نظر کردند.
دکتر طاهر شاران رئیس اداره انرژی هستوی حوزه فعالیت این اداره را به صورت گسترده توصیف کرد و گفت همانطور که در قانون انرژی هستوی آمده است که در راس کمیسیون عالی انرژی اتمی خود رئیس جمهور قرار دارد و بیشتر از ۹ وزارت و دو اداره مستقل عضو این کمیسیون می باشند. اداره انرژی هستوی که صلاحیت و مسئولیت اجرایی تمام قوانین، مقررات و طرزالعمل های ملی و بین المللی مربوط به این اداره را دارند می تواند در همکاری نزدیک و همه جانبه با وزارتخانه ها و ادارات مربوطه به اهداف تعیین شده این اداره نایل آیند.
آقای شاران در یک بخشی از صحبت هایش گفت: اداره انرژی هستوی تلاش دارند تا استفاده مفید و موثر از انرژی هستوی در تمام عرصه های توسعهیی، بخصوص بهبود امور طبی از قبیل تشخیص و تداوی سرطان، بررسی و نظارت دقیق از استفاده دستگاه های اکسری و سیتی اسکن و سایر دستگاه های آیونایزکننده و سایر منابع رادیواکتیف صورت گیرند.
همچنین اداره انرژی هستوی تلاش می کند تا از تکنالوژی هستوی در بخش زراعت، معادن و بررسی آب های زیرزمینی نیز استفاده صورت گیرند. اداره انرژی هستوی با همکاری دولت و آژانس بین المللی انرژی اتمی می تواند از تکنالوژی هستوی در رشد و شگوفایی سکتور زراعت کشور نیز رول اساسی بازی کند و از این تکنالوژی در اصلاح و بارور شدن تخم های بذری و نیز از بین بردن آفت های مضر، عقیم ساختن حشرات و موثر ساختن آن در زمینه های متخلف زراعت، طولانی ساختن عمر تولیدات زراعتی استفاده کنند.
اداره انرژی هستوی در بخش معادن نیز کار های را انجام داده و انجام می دهند چون؛ تعیین دوز یا میزان تشعشعات مواد رادیو اکتیف در معادن، جلو گیری از قاچاق مواد رادیو اکتیف، مدیریت معادن اورانیوم، نظارت و حفاظت از گاز های مضره صحت در شهرک های جدید تاسیس و منابع آبی کشور و بسا موارد دیگر می باشند. که نیاز مبرم به همکاری وزارت خانه های دفاع، داخله، امنیت ملی، معادن، اداره ملی محیط زیست، عدلیه و سایر وزارت خانه ها دارند.
هم چنان داکتر طاهر شاران با ارائه مثال های عینی و مقایسهیی کشور های توسعه یافته با کشور های کم توسعه یا در حال توسعه، اهمیت و موثریت حوزه کاری و فعالیت اداره انرژی هستوی را در توسعه پایدار بسیار مهم و حیاتی تلقی نمود. به باور وی، امریکا که سه فیصد مردم آن در زراعت شاغل اند نه تنها تولیدات کافی زراعتی بلکه از صادرات قابل توجه در بخش زراعت نیز بر خور دار اند که نتیجه استفاده از تکنولوژی هستوی میباشند. در حالیکه مردم افغانستان بشتر از هشتاد در صد آن در زراعت مصروف اند ولی هنوز بیشترین صادرات را در بخش تولیدات زراعتی دارند که نتیجه عدم برخورداری از امکانات تکنولوژیکی هستوی می باشد.
در پایان این نشست دکتر طاهر شاران رئیس عمومی اداره انرژی هستوی یادآور شد که اداره انرژی هستوی قدم های بنیادی و امید وار کننده در بخش های مختلف بخصوص تهیه و تدوین قوانین و مقررات، تهیه وسایل و امکانات، کادر سازی، بست و گسترش تشکیلات اداره بر داشته شده است. همچنان، همکاری وزارت خانه ها و نهاد های ذیدخل در حوزه فعالیت این اداره را نیز ضروری و با اهمیت دانیست.
قابل یادآوری است که دکتر طاهر شاران با اساتید دانشگاه بامیان و معلمین لیسه عالی ذکور بامیان دیدار و جلسات جداگانه داشتند و روی موضوعات مورد علاقه دو طرف بحث و تبادل نظر کردند.