اشتراک رئیس اداره انرژی هستوی کشور در شصت و چهارمین نشست سالانهی آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA)
محترم دکتر طاهر شاران رئیس عمومی اداره انرژی هستوی در راس هیئت دولت جمهوری اسلامی افغانستان در شصت و چهارمین نشست سالانهی آژانس بین المللی انرژی اتمی در شهر وینا اتریش شرکت نمودند.
این نشست به تاریخ 21 سپتامبر ۲۰۲۰ با حضور نمایندگان و هیئت های بیش از ۱۲۰ کشور عضو آژانس به مدت یک هفته آغاز گردید. گرچند نشست امسال آژانس بین المللی انرژی اتمی به خاطر وجود اپیدمی ویروس کرونا متفاوتتر از سال های قبل بود؛ تعداد از نمایندگان کشور ها به صورت آنلاین در این نشست حضور داشتند.
آقای دکتر طاهر شاران را در این نشست محترمه خجسته ابراهیمی سفیر افغانستان در اتریش و آقای منیر فروهی نماینده افغانستان در آژانس بین المللی انرژی اتمی همراهی می کردند. آقای دکتر شاران به نمایندگی از کشورش در این نشست بین المللی سخنرانی کردند. آقای شاران ضمن ابراز تشکر و سپاسگزاری از آژانس بین المللی انرژی اتمی در رابطه به همکاری های تخنیکی و امنیتی آژانس به کشورش، از پیشرفت در پروژه های تخنیکی و امنیتی موجود در بخش های صحت، زراعت، مدیریت آب های زیرزمینی و امنیت مواد غذایی گزارش مختصری را ارایه نمود و همچنین ایشان از قوانین، مقررات و طرزالعمل های موجود در بخش های انرژی هستوی در افغانستان یادآور شد.
آقای شاران در بخش از سخنانش یادآور شد که اداره انرژی هستوی سروی مواد رادیواکتیف بی سرپرست را در کشور شروع نموده و از وجود بعضی منابع بی سرپرست مواد رادیواکتیف در دیپو های داغمه جات وزارت امور داخله، وزارت دفاع ملی و شرکت های ذوب آهن در افغانستان معلومات ارایه نمودند. دکتر شاران از آژانس و کشور های عضو خواهان همکاری بیشتر در قسمت آموزش علمی- تخنیکی کارشناسان و متخصصین اداره انرژی هستوی شدند تا از طریق ارتقای ظرفیت کارمندان مسلکی، این اداره بتواند گام های بلندتر در راستایی استفاده صلح آمیز از انرژی هستوی را بردارند.
آقای دکتر شاران در حاشیه این نشست، ملاقات و برنامه های متعدد را همرای مسئولین بخش های تخنیکی آژانس داشتند و روی موضوعات مختلف از جمله؛ امنیت مواد رادیواکتیف، منع آزمایش های هستوی، تامین همکاری های دوامدار آژانس با افغانستان، تسهیل در روند پروژه های تخنیکی و بلند بردن سطح حفاظتی و مصئونیتی منابع و مواد رادیواکتیف در کشور صحبت و گفتگو کردند.
همچنین دکتر طاهر شاران در یک نشست دو جانبه بین افغانستان و ترکیه اشتراک و در قسمت همکاری های مشترک در راستای تقویت و گسترش فعالیت های اداره انرژی هستوی افغانستان صحبت و تبادل نظر کردند.
موضوع دیگر این نشست آژانس، انتخاب اعضای بورد رهبری (شورای حکام) آژانس بین المللی انرژی اتمی بود که با اختلافات جدی بین اعضای حوزه جنوب آسیا و خاورمیانه و شرق اروپا وجود داشت؛ طبق معمول همه اعضای شورای حکام، بین کشور های عضو آژانس بر اساس سهم منطقهیی به رقابت گذاشته می شوند که امسال اعضای دو حوزه ذکر شده نتوانسته اند که در قسمت انتخاب نمایندگان شان به بورد رهبری به توافق برسند و برای اولین بار در تاریخ آژانس بین المللی انرژی اتمی انتخاب نمایندگان این دو حوزه به مجمع عمومی محول شد تا تمام اعضای حاضر بتوانند به صورت سری رای دهند.
لذا با این روش از حوزه جنوب آسیا و خاورمیانه تنها کشور امارات متحده عربی کاندیدای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی شدن و سایر کشورها کاندیدا نکردند. امارات متحده با مخالفت چند کشور از بین ۱۱۶ آرای استعمال شده ۸۷ رای موافق و ۲۵ رای ممتنع به نمایندگی از حوزه جنوب آسیا و خاورمیانه به عضویت شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی راه یافتند.
همچنین از حوزه اروپا شرقی سه کشور پولند، بلاروس و رمانیا با هم رقابت کردند که در نهایت کشور پولند با کسب ۶۲ رای موافق از مجموع ۱۲۰ رای استعمال شده به نمایندگی از حوزه شرق اروپا به عضویت شورای حکام آژانس راه یافتند.
قابل ذکر است که این نشست در تاریخ 25 سپتامبر با تصویب چندین قطعنامه در عرصه های مختلف فعالیت های انرژی اتمی و مخصوصا در قسمت منع گسترش فعالیت های نظامی اتمی پایان یافت.
برای مشاهده ودیو مکمل اینجا را کلک نمایید.